TUMBUHAN KURNIAAN TUHAN UNTUK MANUSIA

HABBATUSSAUDA

Tumbuhan Penuh Nikmat

Manusia telah menggunakan habbatussauda sebagai supplemen kesihatan sejak ribuan tahun lamanya, para pengkaji sejarah ketamadunan manusia telah menjumpai botol minyak habbatussaauda disebelah mayat firaun ( King Tutankhamen ). Tabib Firaun menggunakannya untuk menghilangkan sakit perut,sakit kepala, sakit gigi dan demam.

Ladang Habbatussauda di Mesir

Sehingga kini lebih 700 artikel kajian telah diterbitkan oleh saintis, prof & para pengkaji kesihatan dan tokoh ilmuan islam seluruh dunia dan antara KHASIATNYA

Larousse "Kamus kedoktoran "Larousse" menjelaskan bahawa habbatussauda berfungsi untuk mengeluarkan angin dari perut, menambahkan ghairah seks, dan melancarkan darah haid."
Dehkordi FRI, Kamkhah AF Journal of Fundamental Clinical Pharmacology "Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Fundamental Clinical Pharmacology tahun 2008, menunjukkan pengambilan minyak habbatussauda boleh membantu dalam mengawal tekanan darah tinggi di kalangan pesakit hypertensi yang ringan sahaja." (Dehkordi FRI, Kamkhah AF. - Antihypertensive effect Nigella sativa seed extract in patients with mildhypertension)
Gifu Universiti japan "Pada tahun 2002, kajian yang dilakukan di Gifu Universiti di Jepun telah membuktikan bahawa Habatussauda boleh digunakan sebagai rawatan Type 2 (jenis 2) diabetes."
Buku Ibnu Qayyim Medicine of the Prophet "Habbatussauda berupaya memulihkan penyakit seperti batuk, "bronchitis", masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid, menambah susu badan wanita, menambah pengaliran air liur dan sebagainya."
MELAWAN KEPENATAN Dr. Mohammed Saleh Mesir "Mengamalkan Nigella Sativa dapat melawan kepenatan. Sebaiknya Habbatussauda dimakan bersama Royal Jelly dengan nisbah 2:1." Buku Ibnu Sina Canon of Medicines "Habbatussauda merangsang tenaga dan membantu memulihkan kepenatan dan semangat."
Dr. Peter Schleicher Immunologie, Germany "Habbatussauda terbukti menyembuhkan 70% penderita alergik, termasuk di dalamnya alergik serbuk dan debu juga jerawat, serta neurodermitis ( penyakit kulit), asthma dan lemahnya daya kekebalan tubuh. Mengambil Habbatussauda secara teratur dapat mencegah penyakit flu."
IBNU SINA Qanuntil Tibb "Habbatussauda boleh melancarkan keluarnya darah haid wanita yang bermasalah. Dalam hal ini juga ia bertindak sebagai bom bagi menghancurkan batu karang yang ada pada buah pinggang. Caranya ialah Habbatussauda dicampurkan madu lebah dan air panas lalu diminum untuk beberapa hari."
Buku Ibnu Qayyim Medicine of the Prophet "Habbatussauda berupaya memulihkan penyakit seperti batuk, "bronchitis", masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid, menambah susu badan wanita, menambah pengaliran air liur dan sebagainya."
Dr. Michael Tierra L AC. O.M.D. USA "Habbatussauda kaya dengan beta-sitosterol, yang diketahui memiliki kemampuan mencegah kanser." . Professor Michael Meurer Dermatology Clinic of Munich, Germany "Habbatussauda berupaya menghentikan inflammations dan masalah saraf kulit (neurodermitis). Kandungan fitokimia dan anti-oksidan didalam minyak habbatussauda boleh membantu mencegah dan merawat kanser." (Ivankovic Si, Stojkovic R, Jukic M, Milos M et al. - The antitumor activity of thymoquinone and thymohydroquinone in vitro and in vivo)
MENGELAK PERTUMBUHAN BUASIR Osaka City University Medical Japan "Pada tahun yang sama, doktor-doktor di Osaka City University Medical School di Jepun mengkaji penggunaan Nigella Sativa untuk rawatan kanser usus besar. Pengajian mereka menunjukkan bahawa minyak Nigella Sativa dapat mencegah pertumbuhan kanser pada tahap permulaan."
Dr Ahmad Elkadi Medicine of the Prophet "Habbatussauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system). Antara kandungan Habbatussauda ialah Fixed oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino."
MENCEGAH PEMBEKUAN DARAH Perancis "Satu kajian di Perancis menjumpai bahawa dichloromethane (sejenis volatile oil) yang dijumpai di dalam ekstrak Habbatussauda menunjukkan kesan diuretic yang tinggi. Bahagian methanol yang larut minyak menghalang arachidonic acid untuk meningkatkan penggumpalan platelet dan pembekuan darah, yang mengakibatkan kesan anti-platelet bertambah."
MELANCARKAN PENGELUARAN DARAH HAID IBNU SINA Qanuntil Tibb "Habbatussauda boleh melancarkan keluarnya darah haid wanita yang bermasalah. Dalam hal ini juga ia bertindak sebagai bom bagi menghancurkan batu karang yang ada pada buah pinggang. Caranya ialah Habbatussauda dicampurkan madu lebah dan air panas lalu diminum untuk beberapa hari."
MENINGKATKAN SUSU IBU North-West University USA "Kombinasi bahagian lipid dan struktur hormon dalam Nigella Sativa dapat meningkatkan air susu bagi ibu menyusu."
MENINGKATKAN PERTUMBUHAN SUMSUM TULANG Cancer Research Laboratory of Hilton Head Island South Carolina, USA "Pada tahun 1997, Cancer Research Laboratory of Hilton Head Island, South Carolina, USA, telah berjaya membuktikan bahawa Nigella Sativa dapat digunakan sebagai agen di dalam rawatan tumor dan tidak mendatangkan kesan-kesan sampingan sepertimana ubat-ubatan lain yang digunakan untuk chemotherapy. Mereka mendapati bahawa pengambilan Habbatussauda dapat meningkatkan kadar pertumbuhan sel sumsum tulang sebanyak 250%, manakala dapat mengurangkan kadar pertumbuhan tumor sebanyak 50%."
MERAWAT PENYAKIT DIABETES TANPA INSULIN Kuwait Universiti Kuwait "Pada tahun 1991, Kuwait Universiti telah menjalankan kajian ke atas mekanisma aktiviti Nigella Sativa berkaitan dengan diabetes. Mereka menjumpai bahawa ekstrak Habbatussauda adalah ubat yang sesuai digunakan untuk merawat penyakit diabetes yang tidak memerlukan insulin."
MEMBANTU SISTEM PERNAFASAN, PEMBIAKAN Ibnu Sina & Inbu Qayyum Al Jawziyyah Medicine of the Prophet "Kajian oleh tokoh perubatan terkemuka Ibnu Sina & Inbu Qayyum Al Jawziyyah dalam bukunya "U Medicine of The Prophet Habbatussauda membantu terutamanya penyakit-penyakit yang melibatkan lelah (asthma), sistem pernafasan, sistem saraf, pembiakan, penghadaman dan merawat organ dalam badan serta mengatasi 50 jenis penyakit bertepatan dengan Hadith Rasullallah S.A.W."
MENGATASI MASALAH KEMANDULAN Mahdavi, Reza & Heshmati Nazli Namazl, Javad Effects of black seeds (Nigella sativa) on male infertility "Satu kajian penilaian sistematik yang diterbitkan dalam Journal of Herbal Medicine juga telah mengkaji kesan minyak habbatussauda terhadap tahap kesuburan lelaki dan dalam mengatasi masalah kemandulan lelaki. Pengkaji menilai semua kajian yang dijalankan diantara tahun 2000 sehingga 2014 dan membuat kesimpulan bahawa minyak habbatussauda memberikan kesan positif kepada jumlah kuantiti sperma, jumlah pengeluaran air mani, sel-sel Leydig dalam testis, organ reproduksi dan paras hormon seksual."
KESAN POSITIF MENGAWAL KOLESTEROL Bensiameur-Touatl Ki, Kaclmi G2, Haffaf EM In Vivo Subacute Toxicity and Antidiabetic Effect of Aqueous Extract of Nigella sativa "Minyak habbatussauda mempunyai kesan positif mengawal kolesterol dan keradangan dalam tubuh. Ini adalah berdasarkan satu kajian menggunakan model haiwan yang diterbitkan pada tahun 2017 dalam Journal Evidence Based Complementary & Alternative Medicine. Dalam kajian ini menunjukkan pengambilan minyak habbatussauda mempunyai kesan anti-diabetes dan juga membantu mengawal kolesterol darah dengan menurunkan paras LDL dan meningkatkan paras HDL-C."
MEMPERBAIKI FUNGSI HATI Hamed MAI, El-Rigal NS, ALI SA. Effects of black seed oil on resolution of hepato-renal toxicity induced by bromobenzene in rats "Dalam satu kajian menggunakan model haiwan menunjukkan pengambilan minyak habbatussauda memperbaiki fungsi hati dan mencegah kerosakan berterusan hati dan mencegah penyakit kerosakan hati." (sedikit info pasal habbatussauda mexblu) Sangat rugi siapa yang tidak pernah mencuba dan mengamalkan Habbatussauda ini. Habbatussauda Mexblu gred A 100% asli yang bermutu tinggi diimport dari Mesir, Diproses dan dikapsulkan di Malaysia.
MENINGKATKAN TAHAP KESUBURAN LELAKI Kolahdooz MI, Nasri Si, Modarros SZ2, Kianbakht S3, Huseini HF. Effects of Nigella sativa L. seed oil on abnormal semen quality in infertile men) "Minyak habbatussauda juga mempunyai kelebihan dan khasiat untuk meningkatkan kesuburan bagi lelaki. Dalam satu kajian rambang 'double-blind' kawalan plasebo cubaan klinikal (randomized double-blind placebo-controlled clinical trial) yang mengkaji sama ada minyak habbatussauda boleh membantu dalam masalah kemandulan lelaki dengan sperma yang tidak normal. Peserta kawalan mengambil minyak habbatussauda sebanyak 2.5ml dan peserta dalam kumpulan plasebo diberikan minyak paraffin cair dalam kuantiti yang sama sebanyak dua kali sehari selama 2 bulan. Kajian ini mendapati kumpulan peserta yang mengambil minyak habbatussauda menunjukkan peningkatan jumlah sperma, motiliti sperma dan kuantiti air mani."
PARAS GULA DALAM DARAH MENJADI NORMAL Faculty of Medicine, Universiti Zonguldak Kuwait "Pada tahun 2003, tiga fakulti di Van, Turki, dan pada 2004 di Faculty of Medicine, Universiti Zonguldak Karaelmas, Zonguldak mengesahkan bahawa Nibella Sativa dapat menurunkan paras gula di dalam darah kepada paras normal bagi arnab yang menghidapi diabetes."
MENCEGAH PERKEMBANGAN TUMOR Amala Research Center Amala Nagar, Keralai, india "Pada tahun 1991, Amala Research Center di Amala Nagar, Kerala (India) menjalankan kajian yang telah menegaskan bahawa penggunaan minyak Nigella Sativa (Black Seed) mampu bertindak sebagai agen anti-tumor. Jenis kedua sel kanser, Dalton's Lymphoma ascites (DLA) sel, juga digunakan. Tikus yang menerima sel EAC dan Nigella Sativa (Black Seed) menunjukkan bahawa secara aktif 100% mencegah perkembangan tumor EAC."
RAWAT KANSER USUS BESAR Universiti Amerika Beirut, Lubnan "Pada tahun 2004 di Universiti Amerika di Beirut, Lubnan, thymoquinone yang dihasilkan dari Nigella Sativa telah diselidiki untuk mengkaji kemampuannya dalam melawan sel-sel kanser usus. Penelitian mereka membuktikan bahawa thymoquinone mempunyai potensi yang tinggi sebagai agen untuk rawatan kanser usus besar."
MENGUATKAN SISTEM KEKEBALAN TUBUH Dr. Stanley Kopok University of Arizona, USA "Habbatussauda memiliki peranan yang penting dalam pencegahan tumor & kanser. Penggunaan Habbatussauda dalam jangka masa yang lama dapat menguatkan sistem kekebalan tubuh. Selain itu dapat mempercepat pembahagian sel."
MENGAWAL JANGKITAN KUMAN MRSA Hannan Al, Saleem S, Chaudhary s Antibacterial activity of Nigella sativa against clinical isolates of methicillin resistant Staphylococcus aureus) "Dalam satu kajian yang dijalankan di Pakistan yang diterbitkan dalam journal perubatan pada tahun 2008 menunjukkan minyak habbatussauda boleh membantu membunuh kuman MRSA ini. Oleh kerana itu, minyak habbatussauda ini boleh digunakan untuk mengawal jangkitan kuman MRSA ini untuk mengelakkan jangkitannya menjadi tidak terkawal terutamanya di hospital-hospital umum."
MENINGKATKAN SEL BAIK SEBANYAK 55% Dr. Hag Department of Biological and Medical Research Centre, Riyadh "Habbatussauda berupaya meningkatkan kadar diantara 'helper T-cells' dan 'suppresser T-cells' sebanyak 55%. Aktiviti 'natural killer cells' juga menunjukkan peningkatan purata sebanyak 30%."
RAWAT KANSER DAN AIDS Dr. Ahmad El-Qadi dan Dr. Usama Qandil Islamabad, Pakistanl. Florida, USA "Pengambilan 1 gram Habbatussauda sebanyak dua kali sehari mempunyai kesan peningkatan yang mengagumkan terhadap fungsi immuniti badan. Penemuan ini dianggap penting untuk memungkinkan penggunaan Habbatussauda sebagai bahan peningkatan immuniti semulajadi badan untuk rawatan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit yang lain berkaitan kekurangan immuniti badan."
MENYEMBUH 70% PENYAKIT ALERGIK Dr. Peter Schleicher Immunologie, Germany "Habbatussauda terbukti menyembuhkan 70% penderita alergik, termasuk di dalamnya alergik serbuk dan debu juga jerawat, serta neurodermitis ( penyakit kulit), asthma dan lemahnya daya kekebalan tubuh. Mengambil Habbatussauda secara teratur dapat mencegah penyakit flu."
MEMBANTU MASALAH PERCERNAAN Prof. Dr. Hildebert Wagner, Institut fur Pharmazeutische Biologia, Mรผnchen - Dorman) "Nigella Sativa mengandungi minyak eter yang membantu masalah pencernaan & mengurangkan masalah usus."
MEMPERBAIKI FUNGSI HATI Hamed MAI, El-Rigal NS, ALI SA. Effects of black seed oil on resolution of hepato-renal toxicity induced by bromobenzene in rats "Dalam satu kajian menggunakan model haiwan menunjukkan pengambilan minyak habbatussauda memperbaiki fungsi hati dan mencegah kerosakan berterusan hati dan mencegah penyakit kerosakan hati."
RAWAT MASALAH KEGUGURAN RAMBUT Wienkotter. N & Hopner, D & Schutte, Ute & Bauer, K & Begrow, F & El-Dakhakhny, M&J Verspohl, E The Effect of Nigellone and Thymoquinone on Inhibiting Trachea Contraction and Mucociliary Clearance Planta medica "Terdapat bahan aktif yang dipanggil 'nigellone' yang terbukti mempunyai kesan sama seperti anti-histamin, oleh itu ia boleh membantu mengurangkan kesan rambut gugur kerana masalah seperti kebotakan androgenik dan kebotakan areata. Dengan kandungan bahan anti-bakteria, anti-oksidan dan anti-keradangan, la juga boleh mengurangkan masalah kelumumur, kekeringan kulit kepala dan meningkatkan kesihatan rambut dan kulit kepala secara tidak langsung."
ANTIBARAH, ANTI-BAKTERIA, ANTI-SCHISTOSOMIASIS Gholamnezhad et al, 2015 "Beberapa kajian menunjukkan bahawa habbatussauda mempunyai aktiviti #antibarah, hepatoprotektif, anti-bakteria, anti-schistosomiasis #antiradang dan #antioksidan dalam sistem gastrointestinal."
ENCEGAH ALAHAN (ANTI-HISTAMINE) The Journal of American Scientist usa "Habbatussauda bermanfaat untuk banyak penyakit kerana ia mengandungi anti-histamine (pencegah alahan), anti-oxidant (pencegah kerosakan sel), anti-biotic (pembunuh kuman), anti-mycotic (antikulat) dan bancho-dilating effect (pengembang) saluran pernafasan."
MENGAWAL TEKANAN DARAH Fallah Huseini H, Amini M, Mohtashami R et al. Blood pressure lowering effect of Nigella sativa L seed oil in healthy volunteers "Berdasarkan satu kajian yang diterbitkan dalam Phytotherapy Research dalam tahun 2013, menunjukkan minyak habbatussauda boleh mengawal tekanan darah dengan baik."
AGEN CHEMOTHERAPEUTIC Amala Cancer Research Centre Kerala, India "Pada tahun 1991, Amala Cancer Research Centre, Kerala, India telah menjalankan kajian yang membuktikan minyak Nigella Sativa berguna dan efektif sebagai agen chemotherapeutic."
ANTI-THROMBOSIS YANG LEBIH TINGGI DARI ASPIRIN Meiji Pharmaceutical University di Tokyo, Japan "Pada tahun 2001, Meiji Pharmaceutical University di Tokyo, Jepun telah menjalankan kajian hemotologik ke atas minyak Nigella Sativa. Mereka mendapati bahawa Nigella Sativa menunjukkan aktiviti anti-thrombosis yang lebih tinggi berbanding aspirin (ubat yang kerap digunakan untuk mengubati thrombosis)."
PARAS GULA DALAM DARAH MENJADI NORMAL Faculty of Medicine, Universiti Zonguldak Kuwait "Pada tahun 2003, tiga fakulti di Van, Turki, dan pada 2004 di Faculty of Medicine, Universiti Zonguldak Karaelmas, Zonguldak mengesahkan bahawa Nibella Sativa dapat menurunkan paras gula di dalam darah kepada paras normal bagi arnab yang menghidapi diabetes."

CARA MAKAN HABBATUSSAUDA

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Cara Pengambilan Setiap Hari

ย 

- Dewasa 2 biji
- Remaja 1 biji
- Kanak-kanak 1/2 biji

ย 


๐Ÿ‘‰๐Ÿป Untuk pengguna pertama kali boleh cuba 1 biji sehari. Dan jarakkan beberapa hari.

ย 


๐Ÿ‘‰๐ŸปSama ada makan malam sebelum tidur atau pagi sebelum sarapan.

ย 


Nota kaki:

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Minum air putih / air masak secukupnya.

ย 


๐Ÿ‘‰๐Ÿป Jarakkan pengambilan antara ubat hospital / supplement lain dengan Habbatussauda sekurang kurangnya 2 jam.Boleh makan habbatussauda sebelum atau selepas. Tiada masalah.

ย 


๐Ÿ‘‰๐ŸปSekiranya makan ubat waktu pagi .
Sebaiknya makan Habbatussauda di waktu malam.

ย 


๐Ÿ‘‰๐Ÿป Ibu Hamil dilarang mengambil Habbatussauda. *Habbatussauda ni bersifat panas dibimbangi memberi kesan pada kandungan terutamanya pada mereka yang tak biasa mengamalkn habbatussaauda.ย 

ย 


๐Ÿ‘‰๐Ÿป Ibu menyusu sangat digalakkan mengamalkan Habbatussauda.

ย 


๐Ÿ‘‰๐Ÿป Ibu baru melahirkan bayi sila pastikan bayi tidak ada kuning baru boleh amalkan Habbatussauda.

ย 


๐Ÿ‘‰๐Ÿป Untuk pesakit gastrik, ambil sebiji kapsul habbatussauda selepas sarapan pagi.

Dr. Peter Schleicher,M. D.
USA
"Habbatussauda mempunyai lebih dari 100 bahan aktif dengan berbagai khasiat penyembuhan"

SOALAN YANG SERING DITANYA

. Untuk anda yang baru kali pertama makan sebiji sehari selepas sarapan pagi.